Fra Daikins miljørapport 2022
Melding fra Daikin ledelsen
Varme- og aircondition-produkter har bidratt til generelt høyere livskvalitet, økonomisk vekst og har blitt en sentral del av dagens samfunn. Men på grunn av miljøpåvirkninger som bidrar til klimaforandringer medbringer også veksten i forbruket av elektrisitet og kuldemedieutslipp bekymringer.
Vi i Daikin mener at en bedrift ikke kan ha vekst uten å også bidra i kampen med å løse miljøproblemene vi står overfor. Vi jobber derfor kontinuerlig med å spre informasjon om bruken av miljøbevisste produkter som bruker energieffektiv teknologi og kuldemedier med lavt global oppvarmingspotensiale.
I regnskapsåret 2019 resulterte Daikins globale innsats for reduksjon av klimagassutslipp fra boliger og klimaanlegg, til en reduksjon på 68 millioner tonn CO2 sammenlignet med et business-as usual-scenario. Dette er takket være bruken av energieffektiv inverter teknologi og R-32, et kuldemedium med lavere globalt oppvarmingspotensial. Paris-klimaavtalen og FNs bærekraftsmål har inspirert Daikin til å annonsere en langsiktig miljøvisjon for 2050, med mål om å oppnå netto null CO2 utslipp innen 2050.
Hvis du er interessert i å lese om Global Daikin Groups bidrag, anbefaler vi at du besøker Daikin CSR-nettstedet.
Bærekraftige utviklingsmål som retningslinjer for verdiskaping
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
Daikin bidrar til bærekraftsmålene ved å skape bedre livskvalitet ved bruk av produkter som ikke er like avhengige av fossile brennstoff, og ved å optimalisere inneklima og komfort så resultatet blir generelt bedre helse.
FNs bærekraftsmål, også kjent som «Agenda 2030», er en plan vedtatt av alle FNs medlemsland for å oppnå 17 mål og 169 delmål for en mer bærekraftig utvikling innen 2030. Disse målene ble vedtatt i 2015 og adresserer en rekke utfordringer relatert til fattigdom, ulikhet, klimaendringer, miljøødeleggelser, fred og rettferdighet.
Daikins miljøvisjon – 2050
I jobben for å bli karbonnøytral innen 2050 setter vi mål og iverksetter tiltak hvert 5. år under vår Fusion strategic management plan. Ved bruk av tingenes internett (IoT), kunstig intelligens (AI) og åpne løsninger, skal vi møte verdens behov for frisk luft med løsninger som gir trygge og optimaliserte inneklima, og samtidig bidrar til å løse våre globale problemer med miljøet.
Produksjon av produkter og tjenester med høy miljøytelse
› Fremme energieffektivitet gjennom inverter og andre teknologier, promotere varmepumpeteknologi
› Adopsjon av HFC-32 og andre kjølemedier med lavere globalt oppvarmingspotensial, utvikling av neste generasjons kjølemedier
› Redusere miljøpåvirkningen av materialer gjennom hele livssyklusen – fra innkjøp til deponering og resirkulering
Utvikle miljøløsninger
› Ved hjelp av energiledelse skal vi oppnå optimal ytelse gjennom system som integrerer klimaanlegg, varmepumper, kjøleapparater samt mer perifere utstyr som bygninger og fornybar energi
› Gjenvinning og resirkulering av kuldemedium
Skape verdifull luft
› Utvikling av inneklima/miljøer som beskytter folks helse mot luftforurensning
› Skape merverdi ved å forbedre luftkvaliteten, for eksempel både på kontor og i hjemmemiljøer
Daikins retningslinjer for kuldemedium
Daikin tror på mangfold i kuldemedievalg
Et kuldemedium er et varmeoverføringsmedium som brukes i klimaanlegg, varmepumper og kjøleprodukter. Mange kriterier må legges til grunn før man lander på det eller de kuldemediene som er riktig for formålet. Kriterier som GWP (Global Warming Potential) verdi, sikkerhet, energieffektivitet, kostnadseffektivitet, ressurseffektivitet, gjenvinnbarhet og om det kan resirkuleres må vurderes.
Det finnes ikke et enkelt kuldemedium som kan møte behovene til alle typer applikasjoner, og det er grunnen til at Daikin bruker et bredt spekter kuldemedietyper.
GWP står for «Global Warming Potential» og er en indeks som representerer bidraget til global oppvarming av en bestemt klimagass, sammenlignet med bidraget fra karbondioksid (CO2), som har en GWP-verdi på 1.
GWP brukes for å sammenligne virkningen av forskjellige klimagasser over en bestemt tidshorisont, ofte 20, 100 eller 500 år. For eksempel har metan en GWP på 28-36 over 100 år, noe som betyr at metan vil bidra med 28-36 ganger mer til global oppvarming enn CO2 i løpet av det tidsrommet.
GWP er et viktig verktøy i klimavitenskap og politikk for å bestemme de relative virkningene av forskjellige utslipp, og for å utforme strategier for å redusere klimagassutslipp.